Meteen naar de inhoud

Hoe krijg je duurzaam resultaat?

Hoe krijg je duurzaam resultaat? | Eva-Louise


Het probleem ligt niet bij voeding of je gebrek aan kennis over voeding…

Het probleem ligt niet bij training of geen goed trainingsschema…

Het probleem ligt niet bij je uiterlijk en je onzekerheid daarover of het overgewicht dat je hebt…

Het probleem ligt dieper, namelijk bij je mindset.

De ijsberg

Voeding, training en je uiterlijk… dit zijn allemaal voorbeelden van dingen die te maken hebben met je gedrag of het resultaat van je gedrag. Daarom noem ik dit ook wel het topje van de ijsberg omdat dit hetgeen is dat zichtbaar is.

Echter, je gedrag ontstaat op basis van wat jij denkt en voelt, in het gedeelte dat onzichtbaar is en onder het oppervlakte ligt.

Voor een blijvende verandering, zal je daarom niet alleen je gedrag moeten aanpassen, maar jouw gedachten en overtuigingen. Overtuigingen zijn dingen die je gelooft. Denk hierbij aan:

  • gedachten die je hebt over voeding en jouw overtuiging over wat goed en slecht is
  • gedachten die je hebt over jezelf en jouw overtuiging van hoe je eruit zou moeten zien op basis van wat anderen van je verwachten
  • gedachten waardoor over je lichaam vanuit de overtuiging dat je niet goed genoeg bent en dat je het niet waard bent.Overtuigingen > gedachten > gevoel

Vanuit al deze gedachten en overtuigingen ontstaat je gevoel. Veel mensen denken dat er eerst een gevoel is en daarna je gedachten, maar eigenlijk is dit andersom. Er is eerst een overtuiging of een gedachte en vanuit daar volgt een gevoel. Deze gedachten kunnen ook onbewust zijn.

Wist je namelijk dat we zo’n veertig- tot zestigduizend gedachten per dag hebben?! Velen hiervan zijn onbewust en automatisch. Ik denk dat je stikstapel wordt wanneer al deze gedachten bewust zouden optreden haha.

Gevoel > gedrag > resultaat

Anyway… Terug naar je gevoelens die ontstaan vanuit je gedachten. Gevoelens leiden tot een bepaald gedrag en logischerwijs volgt vanuit dat gedrag een resultaat.

Het resultaat van je gedrag zou bijvoorbeeld het (over)gewicht zijn dat je hebt of je relatie met voeding.

Wanneer we kijken naar de ijsberg, dan zijn we nu op het punt beland dat zichtbaar wordt. Dit is het gedeelte dat boven het oppervlakte ligt.

Waarom het misgaat als je alleen werkt aan het zichtbare gedeelte

Veel mensen zijn alleen maar bezig met hetgeen dat zichtbaar is: hun gedrag en het resultaat van hun gedrag. Dat is ook wat ik altijd deed. Ik was heel onzeker dus ik dacht dat ik mijn uiterlijk moest veranderen om zelfverzekerd te kunnen worden. Om dat uiterlijk te veranderen, paste ik mijn voeding aan en ging ik trainen.

Ik zocht nieuwe informatie over voeding op, leerde over wat goed en slecht was (of vooral over wat er allemaal slecht was), volgde diëten en mijn zelf-verzonnen diëten, ging obsessief mijn voeding bijhouden, trainde 6x p/w met onhaalbare trainingsschema’s, etc…

Dit kon ik allemaal wel eventjes volhouden, maar vasthouden ho maar…

Het gevolg hiervan was dat ik een obsessieve relatie met voeding had, een negatief zelfbeeld en dat ik nog ongelukkiger was dan ik al was; allemaal omdat ik alleen maar werkte aan de oppervlakte.

De oplossing ligt bij het werken aan het onzichtbare gedeelte

Ik kwam erachter dat daar niet de oplossing lag. De oplossing lag niet bij het aanpassen van mijn gedrag om daarmee een ander resultaat te creëren. De oplossing lag bij het werken aan mijn gedachten en overtuigingen.

Zolang je niet werkt aan hetgeen wat onder het oppervlakte ligt, is de kans groot dat je ijsberg op den duur zal instorten. Je boekt misschien op de korte termijn een resultaat, maar zal dit nooit op de lange termijn vasthouden.

Werken aan je mindset

Dat is waarom er binnen mijn coachingstrajecten zoveel aandacht wordt besteed aan het mentale werk. Veel mensen komen er dan ook snel achter dat het probleem ligt bij hun fundering (het ‘onzichtbare’ gedeelte).

Stel dat er een gevoel in je opkomt dat zegt ‘ik heb zin om iets te eten’. Vaak weet je niet welke gedachten dit gevoel hebben gecreëerd. Dit zijn patronen in je brein die vaak zo automatisch lopen dat dit onbewust plaatsvindt.

Om je hier bewust van te worden, zal je stil moeten staan bij je gedachten die zich daaraan vooraf speelde. Is er iets gebeurd waar je je druk om maakt? Ben je op de vlucht voor gedachten en/of gevoelens?

Zelf zijn we geneigd om dit uit de weg te gaan. Ons brein wilt het liefst pijn vermijden en plezier nastreven. De confrontatie met jezelf aangaan is dus erg lastig.

Precies dat is hetgeen waar een goede coach je bij helpt

Een coach maakt je bewust van wat je denkt, wat je voelt en wat je doet. Hierdoor wordt het onzichtbare onbewuste systeem ineens zichtbaar waardoor je eraan kan gaan werken.

Dit doet een coach door je technieken aan te reiken en vragen te stellen waardoor jij zelf tot een antwoord komt. Door zelf tot het antwoord te komen, komt het van binnenuit en daardoor is het blijvend.

Alleen je gedrag aanpassen, stort na verloop van tijd ineen. Je kan het niet volhouden omdat het systeem (je gedachten en overtuigingen) waarmee je werkt niet op orde is.

Ik kan het helaas niet mooier maken dan het is.

Afvallen, dit eraf houden en vervolgens tevreden zijn met wat je hebt bereikt… Dat vergt tijd en inspanning in het leren van de mentale vaardigheden die je nodig hebt.

Benieuw hoe ik je daarbij kan helpen? Vraag een gratis gesprek aan.

Gratis e-book

Creëer een geweldige relatie met voeding en jezelf 

Wil jij ook een gezonde relatie met voeding creëren?

Je bent één stap verwijdert van een levenslange verandering… In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek kijken we of er tussen ons een match is.